Verde.md


Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!

Verde.md: în Moldova a fost lansat un proiect neobișnuit

La 20-21 aprilie, Chișinăul s-a ciocnit în mod surprinzător cu un ciclon puternic, care a adus cu sine căderi masive de zăpadă și răcirea timpului. La acel moment, majoritatea copacilor din capitală deja au înflorit iar întrega capitală era literalmente cufundată în verdeață. Însă, zăpada umedă care nu înceta să cadă în decurs de o zi, a fost prea grea pentru copaci. Calamitatea, care a rupt firele, panourile publicitare și acoperișurile de la stațiile de transport public, a pus la pământ sute de copaci. În primul rând, cedau ramurile tinere ale copacilor care încă nu au reușit să devină mai puternice. Sub greutatea zăpezii, crăpau și arborii bătrâni și cei puternici. Parcurile și străzile s-au transformat într-un paravânt.  

Privind, la modul cum copacii se rup, un grup de entuziaști a decis să lanseze o campanie și să creeze o platformă, cu ajutorul căreia orice doritor ar putea planta un arbore, în schimbul celor ce i-a îndrăgit. După cum menționează organizatorii, proiectul va fi desfășurat în toate sectoarele Chișinăului, precum și în scuaruri și parcuri, vom merge inclusiv și la Grădina Botanică și Dendrariu, care de asemenea au avut de suferit în urma dezastrului meteorologic. ”Administrația Grădinii Botanice afirmă că, în urma ninsorilor abundente circa 80 % din speciile exotice au fost distruse. Ne dorim ca orașul nostru să devină din nou comod, iar în parcurile noastre să înflorească din nou copacii”, - remarcă activiștii proiectului.

În ciuda simplității aparente a procesului, în Chișinău există un număr limitat de locuri unde poate fi plantat un copac. În plus, există cerințe privind dimensiunea răsadului, tipul său, mărimea și tipul sistemului de rădăcină, precum și coroana copacului.

Fiecare doritor poate participa la sădirea copacilor: pentru aceasta este necesar să alegi un copac de pe site-ul proiectului și să-l achiți. Conform spuselor organizatorilor, toți copacii vor fi procurați de la furnizori la prețuri angro. ” Dacă doriți, puteți contribui nu doar financiar, dar și să vă alăturați voluntarilor, care vor planta arborii. Astfel, veți face nu doar o faptă bună, dar și datorită acesteia, veți putea arăta cu mândrie ”propriul” copac prietenilor și să vă mândriți de fapta corectă” - menţionează managreul proiectului Francesca Canna.

Proiectul Verde.md a fost creat, pentru ca orice cetățean sau oaspete să poată planta un copac în oraș, dăruind Chișinăului o gură nouă de aer proaspăt. Mai mult decât atât, copacul va purta numele Dvs, astfel veți putea monitoriza viața puietului, urmărind înălțimea sa și înflorirea (iar apoi și umbra coroanei sale :) El va deveni copilul mic al Dvs. și o mare minune, care se poate întâmpla cu orașul nostru! 

Cea mai activă susținere pentru proiectul Verde.md, manifestă unul dintre cele mai îndrăgite parcuri ale chișinăuienilor - Dendrariu. Activiştii proiectului au plantat primul copac anume în acest parc.

După ninsorile din 20-21 aprilie, în parcul Dendrariu au fost afectate în jur de 80 % a diferitor specii și peste 600 de arbori. ” Ninsoarea a cauzat daune nu doar copacilor, dar generat și o mulțime de probleme și lucrări suplimentare. La momentul actual, am curățit mai mult din jumate de parc. Planificăm să înlăturăm copacii bătrâni, pentru a planta alții noi. În acest sens, dorim să menționăm că proiectul Dvs. s-a dovedit a fi de mare ajutor. La finele lui aprilie puțini ne-au susținut: mulți treceau indiferenți, ignorând faptul că aveam nevoie de ajutorul lor.”, - a relatat cercetătorul științific al punctului biologic Dendrariu, Anatolie Brazițchii.

Ca urmare a negocierilor, reprezentanții proiectului Verde.md și conducerea Dendrariului, au elaborat un plan de plantare, unde la prima etapă sunt planificați 227 de copaci. Toamna toți doritorii vor putea participa la sădirea liliacului, mesteceni, sălcii și puieți de plop, de frasin, vișin, cireși, prune, migdale, păducea, ienupăr, cireșe negre, molid, plop, măr decorativ și sacura.