Verde.md


Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!

Mărul purpuriu - primul copac al proiectului Verde.md

La 15 iunie, în cadrul proiectului de caritate Verde.md, în parcul Dendrariu au fost sădit primul pom - mărul purpuriu. 

Mărul cu o înălțime de 1,5 metri a fost plantat de către inspiratorul ideii proiectului Verde.md , Dumitru Voloșin. Potrivit spuselor sale, Chișinăul își pierde treptat din faima celui mai verde oraș, iar ultima picătură care l-a motivat spre realizarea ideii de restabilire, au fost ninsorile din aprilie, când a murit un număr impunător de copaci. ”Începând cu luna aprilie, noi am dezvoltat activ proiectul , care va permite oricărui cetățean al Moldovei să acceseze site-ul, să procure un copac și să-l planteze ulterior. Pe copac va fi indicat, de către cine și când a fost dăruit. Ne propunem să obținem chiar și coordonatele GPS”, - a remarcat Voloșin.

Una dintre cele mai îndrăgite parcuri din Chișinău, Dendrariu, a suferit enorm în timpul dezastrului meteorologic. După cum a remarcat cercetătorul biologic al punctului de biologie al parcului, Anatolie Brazițchii, care a participat la plantare,în jur de 80 % dintre copaci au avut de suferit, iar peste 600 dintre aceștia au fost distruși, întorși cu rădăcina și nimiciți definitiv. La ziua de azi, lucrările de înlăturare a consecințelor continuă: toate ramurile afectate vor fi tăiate și vor fi depozitate, cu scopul de a le transforma ulterior în îngrășământ.

”Toți copacii sunt crescuți în satul Dobruja, regiunea Bălți. La cerere, noi îi scoatem din pământ și îi transportăm în orice punct al Moldovei. Avem diferite specii: începând cu merele paradis și încheind cu stejarul roșu. Totodată, mărimile pot varia de la puieți până la copacii maturi”. - remarcă Maxim Jerebilo, angajat al producătorului de plante decorative Plante.md.

Proiectul Verde.md a fost lansat de un grup de activiști, care își doresc ca Chișinăul să se transforme din nou, într-unul dintre orașele verzi. Proiectul a fost conceput imediat după ninsorile anormale, care au căzut în partea centrală a Moldovei între 20-21 aprilie. Atunci în Chișinău au fost distruși peste 3000 de copaci, iar numărul plantelor, care au avut de suferit în urma zăpezilor, nu poate fi estimat.