Verde.md


Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!

5 creaturi străvechi care sunt pe cale de dispariție

În prezent, aproximativ un milion de specii se află pe cale de dispariție. Acest lucru este menționat în raportul ONU. Omul întotdeauna a influențat mediul înconjurător, dar în ultimii 50 de ani, această influență a pus în pericol anume echilibrul ecologic, în care au trăit până acum niște creaturi foarte străvechi. Iată 5 specii de creaturi preistorice, care pot dispărea în viitorul apropiat. 

5. Latimeria

Acest pește antic a fost numit „senzația zoologică a secolului XX-lea” și totul pentru că, înainte de anul 1938, toată lumea credea că a dispărut cu mai mult de 145 de milioane de ani în urmă. Latimeria are un corp masiv, cu solzi mășcați și foarte rezistenți. Solzii acestora sunt utilizați în loc de șmirghel. Cel mai uimitor fapt sunt aripioarele latimeriei, care seamănă mai mult cu niște lăbuțe de animale.

4. Crabul potcoavă

Aceste artropode marine au apărut pe pământ mai devreme decât dinozaurii. Oficial, crabii potcoavă au aproximativ 450 de milioane de ani. Ei sunt reprezentanți ai sângelui „albastru”, în sensul direct al cuvântului. Sângele lor conține o cantitate mare de cupru, de aceea este de culoare albastră. Reactivii din sângele crabilor potcoavă sunt adesea folosiți pentru a verifica puritatea medicamentelor.

3. Nautilus

Nautilus sunt cefalopode care trăiesc în oceanul Pacific și Indian. Descoperirile arheologice afirmă că acestea au apărut cu 500 de milioane de ani în urmă.

2. Meduzele

Oamenii de știință afirmă că meduzele au apărut pe pământ cu 600 de milioane de ani în urmă. Acestea aproape că nu au evoluat deloc, însă la unele au dispărut reflexele înțepătoare. Iar datorită faptului că 90% constau din apă, este imposibil de găsit fosile de meduze, cu toate că „amprentele” lor sunt întâlnite destul de des. 

1. Spongierii

Spongierii sunt cea mai veche creatură de pe planetă. Biologii cred că ei au fost primul organism multicelular de pe pământ. Spongierii nu sunt o plantă, așa cum cred mulți oameni, ci un grup de animale. Se știe că cei mai vechi Spongieri au aproape 760 de milioane de ani.

Toate aceste specii suferă din cauza poluării oceanelor și a mărilor, a schimbărilor climatice, braconajului și a pescuitului ilegal. Dacă oamenii nu-și vor schimba atitudinea față de natură, aceste creaturi unice și rare vor rămâne în istorie doar ca niște exponate de muzeu.