Verde.md


Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!

Știri

Chișinăul va deveni Mai Verde cu peste 100 de copaci

Peste 100 de arbori au fost comandați și achitați în cadrul campaniei de înverzire a capitalei. Aceștia au fost achiziționați de diferite persoane, din diferite sectoare ale orașului și chiar de peste hotarele țării.

Puieții, care vor ajunge în parcurile capitalei, care vor înfrumuseța aleile și spațiile verzi din oraș, urmează să fie sădiți la sfârșitul lunii septembrie. Potrivit specialiștilor, anume atunci șansele ca arborii tineri să reziste și să crească sănătoși sunt cele mai mari. Copacii vor fi sădiți chiar de cei care i-au cumpărat, fiind ajutați de voluntarii Verde.md.

Ai posibilitate și tu să dăruiești un copac orașului tău iubit. Astfel vei reuși să investești în viitor, să faci lumea din jur mai bună, iar acest lucru cu siguranță te va face mândru de realizările tale. În afară de faptul că vei oferi capitalei o gură de aer proaspăt, de asemenea, poți face fericit un om drag, dăruindui acest arbore.

Sigur vei găsi un teritoriu apropiat în care să sădești puietul, pentru că am preconizat peste 250 de locuri în parcurile centrale unde să plantezi un fir de viață. Astfel, vei avea ocazia să-l vezi cum crește, cum se dezvoltă și cum înflorește de fiecare dată când ieși din casă, mergi la serviciu sau ieși la plimbare cu cei dragi.

Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!Verde.md: 250 arbori pentru parcurile centrale din Chișinău

Alături de managerul proiectului Verde.md, prin parcurile din sectorul Centru al capitalei au mers reprezentanții întreprinderii municipale Spații Verzi și șefa ecologizare sectorul Centru mun. Chișinău, D-na Lidia Ivanovna Babâră. În cadrul inspectării zonei respective, Lidia Ivanovna a sugerat niște locuri potrivite pentru plantarea noilor arbori. În plus, D-neaei a oferit detalii prețioase, referitoare la la speciile de arbori, care pot crește în zonele delimitate. Astfel, deja în toamna anului 2017, Chișinăul va avea cu 200 de arbori mai mult.

Reamintim că oricine poate participa la proiectul Verde.md. Pentru aceasta, este nevoie să accesați site-ul Verde.md, să alegeți din catalog un copac care vă place și să selectați locul, unde acesta va fi sădit ulterior. După achitare, copacul poate fi sădit cu propriile forțe sau poate fi transmis voluntarilor proiectului spre a fi plantat. Implicați-vă în proiectul Verde.md! Împreună îi vom putea reîntoarce Chișinăului titlul de cel mai verde oraș european!

Companiile oferă suport proiectului Verde.md pentru înverzirea orașului

Chiar din momentul lansării, Verde.md, proiect eco nonprofit al companiei Simpals a beneficiat de un ajutor considerabil din partea companiei “Driada”, angajată în cultivarea diferitor soiuri de arbori. Compania dispune de pepinieră proprie, unde sunt crescute numeroase plante decorative.

Reprezentanții companiei “Driada”, de îndată ce au aflat despre lansarea proiectului, au reacționat cu multă promptitudine la ideea, care va genera, la Chișinău, mai multe spații verzi. Specialiștii de la “Driada” au oferit detalii prețioase în ceea ce ține de plantarea arborilor, i-au consultat pe managerii de proiect, contribuind foarte mult la proiectul Verde.md.

Datorită vastei experiențe în creșterea și îngrijirea plantelor, pe care o posedă reprezentanții companiei “Driada”, arborii furnizați cresc frumoși și sănătoși, iar rata lor de supraviețuire atinge 100%. Pe lângă furnizarea de plante, compania “Driada” mai oferă servicii de profesionale de plantare. Niște condiții importante sunt modul de plantare, îngrășămintea și locul plantării. Specialiștii companiei vă vor da sfaturi referitoare la îngrijirea plantelor proaspăt-sădite, stropirea, prelucrarea cu îngrășăminte și mulcirea solului.

În catalogul companiei pot fi găsiți puieți pe gustul oricui: conifere, foioase, pomi fructiferi.

Proiectul Verde.md îi aduce mulțumiri companiei “Driada” pentru ajutor și furnizarea de arbori pentru Chișinău. Remarcăm faptul, că reprezentanții companiei preconizează plantarea câtorva copaci în cadrul proiectului.

În plus, organizatorii proiectului încurajează și alte companii să participe la achiziționarea și plantarea de copaci.


Cum se formează prețurile arborilor


Proiectul eco Verde.md, lansat la începutul lunii iulie, are drept scop principal să ofere oricui posibilitatea de a sădi un copac și să-i reîntoarcă Chișinăului titlul de cel mai verde oraș european. Cu toate acestea, achiziționarea unui arbore nu se limitează la doar câteva click-uri pe site.

Toți copacii oferiți pentru plantare sunt cultivați într-o pepinieră specială din regiunea Bălți. Plantele din pepinieră corespund standardelor. Specialiștii au grijă ca arborii să nu fie bolnavi, și să prezinte o dezvoltare adecvată a coroanei și rădăcinii. În plus, Verde.md nu propune plantarea puieților cu totul mici, care au o rată de supraviețuire relativ mică în raza orașului, ci a copacilor cu vârsta de peste 7 ani.

Copacii destinați plantării sunt extrași din pepinieră, așezați într-un container special, încărcați în microbuz și expediați la Chișinău.

Reieșind din acești factori, se formează prețul pentru fiecare copac aparte. Fiecare participant, achiziționând un copac în cadrul proiectului, achită serviciile profesioniștilor, iar acest fapt garantează că arborele sădit îi va bucura pe cei din jur un timp îndelungat.


Proiectul Verde.md nu a fost creat și nu este folosit în scopuri comerciale. Mai mult decât atât, furnizorii, cu care colaborează proiectul, oferă copacii la prețuri en-gros, fără adaosuri comerciale.

 Trebuie remarcat faptul că, în viitorul apropiat, organizatorii preconizează un tender pentru furnizori. Câștigătorul nu doar va contribui la înverzirea orașului, ci și va putea oferi o reducere de preț la achiziționarea copacilor.

 Participanții la proiectul Verde.md au pregătit un filmuleț, unde, în mod detaliat, este explicată tehnologia sădirii arborilor maturi.Verde.md la emisiunea “Утро на СТС”


Marți, 18 iulie, organizatorii proiectului Verde.md, Dmitri Voloșin și Vadim Jeleascov, au fost invitați la emisiunea “Утро на СТС”, unde au relatat despre o nouă idee pentru Chișinău, despre importanța sădirii arborilor și despre posibilitatea de a realiza acest lucru. Acum oricine poate sădi un arbore nominal și dărui capitalei noastre o gură de aer proaspăt.

Reamintim, că proiectul Verde (sau cum mai este numit, Mai Verde.md) are scopul de a-i reîntoarce Chișinăului statutul de cel mai verde oraș din Europa. Oricine se poate implica și contribui la această cauză utilă. Întreprinderea municipală Spații Verzi și administrația Grădinii Botanice și a Dendrariului au elaborat de comun acord un plan de plantare a arborilor noi și a celor, care trebuie eliminați, pentru a sădi alții noi.

Toți doritorii pot accesa site-ul verde.md, pentru a alege un copac din catalog și pentru a selecta un loc, unde acesta va fi sădit. După achitare, copacul poate fi sădit cu propriile forțe sau poate fi transmis voluntarilor proiectului spre a fi sădit.Dendrariul oferă un sprijin activ proiectului Verde.md


Unul dintre parcurile favorite ale chișinăuienilor – Dendrariul, oferă un sprijin activ proiectului Verde.md. Anume în acest parc activiștii proiectului au sădit primul copac. 

De pe urma ninsorilor din 20-21 aprilie, au avut de suferit aproximativ 80% din plantele care creșteau la Dendrariu, iar pe lângă aceste, 600 de copaci. “Stihia a făcut ravagii, care s-au resimțit nu doar de copaci, dar și de lucrători, cărora le-a creat o mulțime de probleme în plus. Astăzi am făcut ordine în mai mult de jumătate de parc. Planificăm să eliminăm copacii vechi pentru a sădi alții noi. În acest context, dorim să menționăm că proiectul Dvs. a fost inițiat la momentul potrivit. La sfârșitul lui aprilie nu prea am fost susținuți: mulți au trecut pe alături, fără să atragă atenția la faptul că aveam nevoie de ajutor”, – ne-a relatat colaboratorul științific de la departamentul biologie, Anatolii Brazițchii.

În rezultatul unor convorbiri, reprezentanții proiectului Verde.md și administrația Dendrariului au elaborat un plan de plantare a copacilor, care prevede 227 arbori în prima etapă. La toamnă, toți doritorii vor putea participa la plantarea liliacului, a mestecenilor, sălciilor și plopilor, a puieților de scoruș, mălin, vișin, cireș, prun, migdal, păducel, tuia, ienupăr, molid, sakura, aspen și măr decorativ. 


Proiectul Verde.md în postările bloggerilor și pe portalurile informaționale


Proiectul Verde.md, la scurt timp după ce a fost lansat, a trezit un interes sporit în rândul internauților. Inițiativa companiei Simpals a fost primită cu mult entuziasm de bloggeri, care au lăudat campania verde.md.

În data de 17 iulie, Eugen Luchianiuc a scris pe blogul său, blogul lui Eugen, despre noul proiect și a distribuit articolul pe pagina de facebook:

„Moldova ar muri demult dacă nu ar fi câțiva nebuni care s-o facă mai frumoasă și să o resusciteze.” a comentat Eugen Luchianiuc.


Și Angela Stînca și-a împărtășit impresiile pe pagina sa de facebook despre proiectul care are menirea să facă orașul nostru Mai verde:

„În Martie când am dat peste o idee frumoasa mi-am pus dorinta sa vad si in Moldova copaci care vor da verde pentru verde, cu placute sau fara placute, cu nume de copii sau cu nume de adulti acesta era un detaliu prea mic.

Am crezut cu toata inima ca dorintele incep sa capete aripi doar cand ai incredere ca vor atinge inimile oamenilor potriviti in locul potrivit, eu am stiut din prima secunda a cui inima va simti exact ce am simtit eu, am crezut ca va fi intr-o zi inceput proiectul si in Moldova -azi sunt fericita caci acei oameni au aparut si au inceput deja acest frumos proiect si in tara noastra, unul pe care eu il voi promova inca demulte ori caci creste o Moldova mai verde cu oameni mai buni <3” a scris Angela. 

Iar după câteva zile, într-adevăr, bloggerul Angela Stînca a revenit cu un mesaj pentru urmăritorii săi:

„Haideți împreună să facem orașul mai verde! Copacul Dvs. va deveni o parte a Chișinăului! Iar Dvs. veți lăsa numele propriu în istoria capitalei. Oare nu este grozav?” a îndemnat Angela.

Cunoscutul jurnalist de la noi din țară, Ivan Sveatcenko la fel a susținut proiectulVerde.md: „Deci iată, reamintesc: proiectul Verde (numit și Mai Verde.md) are scopul de a reîntoarce Chișinăului statutul de cel mai verde oraș al Europei. De fapt, aceasta este unica noastră șansă.” Potrivit acestuia, Chișinăul nu mai poate fi salvat: „… el este urât, iubit, da, dar inutil din punct de vedere turistic, deznădăjduit până la limită. Îl caracterizează construcțiile ilegale”. Totuși, după părerea lui Sveatcenko, „există o șansă ca să-l facem super-eco, verde și plin de flori, să mascăm toată această arhitectură cu frumusețea naturii care poate fi manevrată. Și să o facem cel mai bine în Europa, cel puțin, de ce să nu visăm? … Niciodată nu am sădit un copac, dar deja e timpul!”

Și câteva portaluri informaționale online au distribuit informația despre noul eco-proiect nonprofit. Proiectul Verde.md a servit drept subiect pentru articole pentru site-urile Diez.md, allmoldova.com, timpul.md și portalul pentru studenți studentus.md. Aceștia au scris despre lansarea noului proiect, dar și despre primii copaci achiziționați pe site.

Eco-proiectul nonprofit Verde.md a fost lansat în data de 12 iulie și a fost creat pentru ca orice cetățean sau oaspete al capitalei să poată planta un copac în oraș, dăruind Chișinăului o gură de aer proaspăt. Până în acest moment, deja au fost cumpărați 35 de copaci prin intermediul proiectului verde.md.
Verde.md: Primul arbore cadou

Proiectul eco nonprofit Verde.md, lansat în Moldova pe 12 iulie, reunește tot mai mulți participanți, care doresc să-i dăruie capitalei un arbore. Iar printre ei se numără și persoane, care achiziționează un copac, pentru a-l face cadou cuiva de ziua de naștere.

În acest sens, primul participant, care a achiziționat un copac pentru a-l face cadou, este Ludmila Moga. Dumneaei a decis să procure un mesteacăn și să-i dăruie soțului Serghei un certificat pentru sădirea acestui copac. Ideea este că Serghei își sărbătorește ziua de naștere pe 20 iulie, iar deja în toamna acestui an va putea sădi mesteacănul în parcul Dendrariu din capitală.

Din spusele Ludmilei, în primăvara acestui an, dumneaei a urmărit o emisiune, în care se discuta ideea proiectului Verde.md, și împreună cu soțul au ajuns la concluzia, că Moldova într-adevăr are nevoie de un astfel de proiect. “Și chiar ieri, am citit postarea unui blogger despre Verde.md. Deoarece azi, 20 iulie, este ziua de naștere a soțului meu, am decis să-i aduc în dar un mesteacăn, pentru că soțului îi plac mestecenii și pentru că este un cadou original. Achiziția s-a făcut rapid, este o procedură foarte simplă”, – ne-a mărturisit Ludmila. Serghei a rămas plăcut surprins de cadou: “Nici prin cap să-mi treacă gândul, că voi primi cadou un arbore adevărat! Sunt uimit! Acum aștept cu nerăbdare să vină toamna, ca să pot planta mesteacănul”. Soții spun că parcul Dendrariu este locul lor preferat pentru plimbări, iar acum vor avea un motiv în plus să meargă acolo.

 Reamintim, că proiectul Verde (denumit și Mai Verde.md) este orientat spre a-i reda Chișinăului statutul de cel mai verde oraș european. Fiecare doritor își poate aduce propria contribuție la această cauză nobilă. Împreună cu serviciul municipal Spații Verzi, Grădina Botanică și parcul Dendrariu, a fost întocmită o listă a copacilor, care trebuie substituiți și, de asemenea, au fost selectate locurile pentru eventuala plantare.

Fiecare doritor poate intra pe site-ul Verde.md, selecta din catalog arborele care-i place și locul în care vrea să-l planteze. După achitare, poate participa nemijlocit la plantarea acestuia sau îl poate transmite pentru a fi sădit de voluntarii proiectului. 
Grădina Botanică oferă un sprijin activ proiectului Verde.md

Proiectul eco nonprofit Verde.md se bucură de un sprijin activ din partea Grădinii Botanice din Chișinău.

După cum a relatat un colaborator al parcului, doctor în științe biologice, Ion Roșca, în timpul ninsorilor din luna aprilie, au fost devastați 650 de copaci de diferite specii. Colaborarea cu proiectul Verde.md va contribui la repararea prejudiciului cauzat de vijelie. În cadrul pregătirilor, d-l Roșca împreună cu managerul proiectului au examinat teritoriul parcului și au selectat 270 locuri pentru sădirea arborilor. Ulterior, după cum a remarcat Administrația Grădinii Botanice, numărul de locuri va fi majorat.

 

Din spusele lui Ion Roșca, sădirea copacilor în Grădina Botanică a făcut ca mai multă lume să afle despre proiectul Verde.md, iar aceasta înseamnă, că vor fi tot mai mulți doritori de a dărui Chișinăului un copac.


Primii participanți la proiectul Verde.md

Eco-proiectul nonprofit Verde.md, care a fost lansat pe 12 iulie, deja din primele ore de după înființare a trezit interesul locuitorilor din întreaga țară.

După o oră de la difuzarea live, în cadrul căreia fondatorii proiectului, Vadim Jeleascov și Dmitri Voloșin, au venit cu o prezentare a proiectului Verde.md și au relatat despre modul, în care va funcționa platforma, pe site deja au apărut 10 cereri de achiziționare a arborilor pentru Chișinău.

Cel dintâi cumpărător a fost utilizatorul pe nume Maxim, care locuiește în statul Minnesota, SUA. El a decis să dăruiască un Molid Conica Canadian capitalei noastre.

Alt utilizator, Vadim, a hotărât să-i aducă în dar persoanei dragi o salcie adevărată. „Mi-a plăcut foarte mult ideea proiectului Verde.md. E minunat că poți face orașul un pic mai bun în doar câteva click-uri! Unul dintre copaci am hotărât să-l dăruiesc nepotului meu - sunt sigur că îi va plăcea surpriza și acesta îl va face să aibă o atitudine mai grijulie față de natură. Și, în general, să ai propriul tău copac e super!” - ne-a spus Vadim.

“Este un proiect foarte reușit! Orașul nostru a fost mereu cel mai verde, și trebuie să fie la fel și în continuare”, – consideră Daria, care a achitat sădirea unui stejar roșu în raza orașului.

Utilizatorul Ghenadii a achiziționat o catalpa, explicându-și alegerea în felul următor: “aveți 100 de puncte de la mine, băieți! Am luat decizia în 5 minute: copacul poate fi sădit chiar lângă casa mea, de aceea l-am ales". Ghenadii a menționat că este dispus să participe personal la sădirea copacilor, a acelui pe care l-a ales el și a copacilor, aleși de alți participanți.

Printre primii cumpărători au fost și persoane care pur și simplu au achiziționat un copac, fără să dea vreun comentariu. Astfel a fost achiziționat un frasin european de către Dorin, un castan sălbatic de către Alexei și un mesteacăn de către Dmitri.

Reamintim, că proiectul Verde (sau cum mai este numit, Mai Verde.md) are scopul de a-i reîntoarce Chișinăului statutul de cel mai verde oraș european. Oricine se poate implica și contribui la această cauză utilă. Întreprinderea municipală Spații Verzi și administrația Grădinii Botanice și a Dendrariului au elaborat de comun acord un plan de plantare a copacilor noi și a celor, care trebuie eliminați, pentru a sădi alții noi.

Toți doritorii pot accesa site-ul verde.md, pentru a alege un copac din catalog și pentru a selecta un loc, unde acesta va fi sădit. După achitare, copacul poate fi sădit cu forțele proprii sau poate fi transmis voluntarilor proiectului, care vor face acest lucru.

În acest video a fost surprinsă prezentarea proiectului Verde.mdhttps://www.facebook.com/point.news/videos/1519659351442892/Mărul purpuriu - primul copac al proiectului Verde.md

La 15 iunie, în cadrul proiectului de caritate Verde.md, în parcul Dendrariu au fost sădit primul pom - mărul purpuriu. 

Mărul cu o înălțime de 1,5 metri a fost plantat de către inspiratorul ideii proiectului Verde.md , Dumitru Voloșin. Potrivit spuselor sale, Chișinăul își pierde treptat din faima celui mai verde oraș, iar ultima picătură care l-a motivat spre realizarea ideii de restabilire, au fost ninsorile din aprilie, când a murit un număr impunător de copaci. ”Începând cu luna aprilie, noi am dezvoltat activ proiectul , care va permite oricărui cetățean al Moldovei să acceseze site-ul, să procure un copac și să-l planteze ulterior. Pe copac va fi indicat, de către cine și când a fost dăruit. Ne propunem să obținem chiar și coordonatele GPS”, - a remarcat Voloșin.

Una dintre cele mai îndrăgite parcuri din Chișinău, Dendrariu, a suferit enorm în timpul dezastrului meteorologic. După cum a remarcat cercetătorul biologic al punctului de biologie al parcului, Anatolie Brazițchii, care a participat la plantare,în jur de 80 % dintre copaci au avut de suferit, iar peste 600 dintre aceștia au fost distruși, întorși cu rădăcina și nimiciți definitiv. La ziua de azi, lucrările de înlăturare a consecințelor continuă: toate ramurile afectate vor fi tăiate și vor fi depozitate, cu scopul de a le transforma ulterior în îngrășământ.

”Toți copacii sunt crescuți în satul Dobruja, regiunea Bălți. La cerere, noi îi scoatem din pământ și îi transportăm în orice punct al Moldovei. Avem diferite specii: începând cu merele paradis și încheind cu stejarul roșu. Totodată, mărimile pot varia de la puieți până la copacii maturi”. - remarcă Maxim Jerebilo, angajat al producătorului de plante decorative Plante.md.

Proiectul Verde.md a fost lansat de un grup de activiști, care își doresc ca Chișinăul să se transforme din nou, într-unul dintre orașele verzi. Proiectul a fost conceput imediat după ninsorile anormale, care au căzut în partea centrală a Moldovei între 20-21 aprilie. Atunci în Chișinău au fost distruși peste 3000 de copaci, iar numărul plantelor, care au avut de suferit în urma zăpezilor, nu poate fi estimat.

Verde.md: în Moldova a fost lansat un proiect neobișnuit

La 20-21 aprilie, Chișinăul s-a ciocnit în mod surprinzător cu un ciclon puternic, care a adus cu sine căderi masive de zăpadă și răcirea timpului. La acel moment, majoritatea copacilor din capitală deja au înflorit iar întrega capitală era literalmente cufundată în verdeață. Însă, zăpada umedă care nu înceta să cadă în decurs de o zi, a fost prea grea pentru copaci. Calamitatea, care a rupt firele, panourile publicitare și acoperișurile de la stațiile de transport public, a pus la pământ sute de copaci. În primul rând, cedau ramurile tinere ale copacilor care încă nu au reușit să devină mai puternice. Sub greutatea zăpezii, crăpau și arborii bătrâni și cei puternici. Parcurile și străzile s-au transformat într-un paravânt.  

Privind, la modul cum copacii se rup, un grup de entuziaști a decis să lanseze o campanie și să creeze o platformă, cu ajutorul căreia orice doritor ar putea planta un arbore, în schimbul celor ce i-a îndrăgit. După cum menționează organizatorii, proiectul va fi desfășurat în toate sectoarele Chișinăului, precum și în scuaruri și parcuri, vom merge inclusiv și la Grădina Botanică și Dendrariu, care de asemenea au avut de suferit în urma dezastrului meteorologic. ”Administrația Grădinii Botanice afirmă că, în urma ninsorilor abundente circa 80 % din speciile exotice au fost distruse. Ne dorim ca orașul nostru să devină din nou comod, iar în parcurile noastre să înflorească din nou copacii”, - remarcă activiștii proiectului.

În ciuda simplității aparente a procesului, în Chișinău există un număr limitat de locuri unde poate fi plantat un copac. În plus, există cerințe privind dimensiunea răsadului, tipul său, mărimea și tipul sistemului de rădăcină, precum și coroana copacului.

Fiecare doritor poate participa la sădirea copacilor: pentru aceasta este necesar să alegi un copac de pe site-ul proiectului și să-l achiți. Conform spuselor organizatorilor, toți copacii vor fi procurați de la furnizori la prețuri angro. ” Dacă doriți, puteți contribui nu doar financiar, dar și să vă alăturați voluntarilor, care vor planta arborii. Astfel, veți face nu doar o faptă bună, dar și datorită acesteia, veți putea arăta cu mândrie ”propriul” copac prietenilor și să vă mândriți de fapta corectă” - menţionează managreul proiectului Francesca Canna.

Proiectul Verde.md a fost creat, pentru ca orice cetățean sau oaspete să poată planta un copac în oraș, dăruind Chișinăului o gură nouă de aer proaspăt. Mai mult decât atât, copacul va purta numele Dvs, astfel veți putea monitoriza viața puietului, urmărind înălțimea sa și înflorirea (iar apoi și umbra coroanei sale :) El va deveni copilul mic al Dvs. și o mare minune, care se poate întâmpla cu orașul nostru! 

Cea mai activă susținere pentru proiectul Verde.md, manifestă unul dintre cele mai îndrăgite parcuri ale chișinăuienilor - Dendrariu. Activiştii proiectului au plantat primul copac anume în acest parc.

După ninsorile din 20-21 aprilie, în parcul Dendrariu au fost afectate în jur de 80 % a diferitor specii și peste 600 de arbori. ” Ninsoarea a cauzat daune nu doar copacilor, dar generat și o mulțime de probleme și lucrări suplimentare. La momentul actual, am curățit mai mult din jumate de parc. Planificăm să înlăturăm copacii bătrâni, pentru a planta alții noi. În acest sens, dorim să menționăm că proiectul Dvs. s-a dovedit a fi de mare ajutor. La finele lui aprilie puțini ne-au susținut: mulți treceau indiferenți, ignorând faptul că aveam nevoie de ajutorul lor.”, - a relatat cercetătorul științific al punctului biologic Dendrariu, Anatolie Brazițchii.

Ca urmare a negocierilor, reprezentanții proiectului Verde.md și conducerea Dendrariului, au elaborat un plan de plantare, unde la prima etapă sunt planificați 227 de copaci. Toamna toți doritorii vor putea participa la sădirea liliacului, mesteceni, sălcii și puieți de plop, de frasin, vișin, cireși, prune, migdale, păducea, ienupăr, cireșe negre, molid, plop, măr decorativ și sacura.