Verde.md


Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!

Știri

Verde.md anunță prima plantare de arbori în Grădina Botanică

Proiectul eco nonprofit Verde.md anunță începutul sădirii copacilor! Prima plantare va avea loc sâmbătă, 21 octombrie.

Primii arbori din cadrul proiectului Verde.md vor fi plantați în Grădina Botanică. Începutul evenimentului este programat pentru ora 9.00. În această zi se planifică să se planteze, în total, 42 de arbori, printre care se numără meri, mesteceni și scoruș.

Organizatorii proiectului menționează că sâmbătă vor participa la sădit anume acei utilizatori, care au achiziționat copacii pentru locația Grădina Botanică. Toți participanții vor fi invitați personal la plantare.

Dacă doriți să vă alăturați și să luați parte la sădirea copacilor în cadrul proiectului Verde.md, organizatorii vor fi nespus de bucuroși! În mod special, dacă aveți lopeți sau alte unelte de grădinărit – niște unelte în plus nu strică.

Îmbrăcați-vă mai călduros și mai comod, luați-vă prietenii, rudele și apropiații, și implicați-vă cu toții la înverzirea orașului și a parcurilor preferate!

Să facem împreună primul pas spre cel mai ecologic oraș!

În parcul “Valea Trandafirilor” vor apărea 170 copaci noi

Administrația parcului “Valea Trandafirilor” din capitală în colaborare cu eco-proiectul non-profit Verde.md au pregătit 170 de locuri suplimentare pentru plantarea copacilor noi.

Parcul “Valea Trandafirilor” se numără printre parcurile favorite ale chișinăuienilor: cărăruile plăcute și aleile largi ale parcului au fost mult timp un loc preferat al orășenilor pentru plimbări și odihnă. Coroanele largi oferă adăpost și răcoare pe timp de vară, iar toamna frunzele galbene și roșiatice incită o atmosferă calmă. Însă după ninsorile din luna aprilie 2017, parcul a pierdut o mulțime de copaci, printre care au fost atât plante bătrâne, cât și tinere.

 Administrația parcului efectuează lucrări de renovare și plantează copaci noi. “Suntem foarte îngrijorați pentru parcul nostru, suntem gata să-l reînnoim în mod constant, dar mijloacele alocate nu sunt suficiente”, – ne-a relatat Iulia Zamulenschi, șef pentru sectorul Botanica al întreprinderii municipale “Spații Verzi”. Din spusele d-neaei, proiectul Verde.md este unul dintre proiectele atât de necesare pentru parcul “Valea Trandafirilor”. “Am sădit copaci noi pe aleea principală, iar în curând vizitatorii parcului vor putea admira noua vedere. Susținem bucuroși ideea proiectului, astfel încât toți cei care doresc pot oferi parcului câțiva copaci de conifere. După cum a subliniat d-na Zamulenschi, participanții la proiectul Verde.md vor planta în parc pini montani.

În plus, proiectului Verde.md i-au fost alocate 170 de locuri pentru plantarea copacilor pe teritoriul parcului. Acest lucru va contribui la restabilirea imaginii din trecut a parcului “Valea Trandafirilor” și va compensa pierderile, pe care parcul le-a suferit în urma intemperiilor din aprilie.

Pe Verde.md au apărut 70 locuri noi pentru parcul “Alunel”

În pofida faptului că parcul “Alunel” nu intră în topul celor mai renumite locuri din Chișinău, rezidenții capitalei merg să-l viziteze în mod regulat. Iar printre locuitorii din blocurile învecinate, parcul este foarte popular: pe aleile din parc se plimbă mamele cu cărucioare, aleargă copiii, cuplurile în etate merg agale. Și deși parcul are dimensiuni nu prea mari, pentru mulți acesta rămâne un loc preferat de întâlnire.

“Acum câțiva ani, am plantat straturi de flori în mijlocul parcului, iar sponsorii și voluntarii au amenajat un teren de sport. Mai preconizăm reînnoirea și extinderea numărului de spații verzi”, - a relatat șeful pentru sectorul Buiucani al întreprinderii municipale “Spații Verzi”, Gheorghe Cojocaru. Dumnealui a acceptat bucuros ideea proiectului Verde.md și și-a exprimat sprijinul față de eforturile chișinăuienilor în scopul amenajării orașului. „Avem un buget limitat, iar proiectul Verde.md va contribui la înfrumusețarea parcului nostru preferat“ - a spus d-l Cojocaru, asigurând organizatorii proiectului că va ajuta activiștii la plantarea și îngrijirea copacilor. 

Astfel, dacă doriți să plantați un copac în parcul “Alunel”, o puteți face prin intermediul eco-proiectului non-profit Verde.md. Pentru aceasta este nevoie să alegeți o specie de copac: salcâm globular, arțar cu frunza ascuțită, mesteacăn argintiu sau scoruș de munte. Apoi selectați un punct de pe hartă și achitați achiziția. În plus, copacul poate fi cumpărat în dar omului drag. În acest caz, organizatorii vă vor oferi un certificat cadou.

Verde.md: La Chișinău vor apărea 300 copaci noi

Datorită implicării active a locuitorilor Moldovei, dar și a cetățenilor din alte țări, eco-proiectul nonprofit Verde.md devine tot mai popular, pe zi ce trece. Până în prezent, au fost achiziționați 300 de copaci, însemnând că au fost suplinite toate locurile preconizate pentru plantare în parcul central și în Grădina botanică. În plus, în parcul Dendrariu au fost sădiți practic toți copacii conform planului de amenajare.

Ideea de a-i dărui orașului niște arbori devine din ce în ce mai populară: zilnic, managerii proiectului Verde.md primesc solicitări de plantare. Participanții la acțiune rezervă în prealabil locuri pentru sădirea arborilor, care se va desfășura în primăvara anului 2018. Mulți dintre cei care cumpără un copac în dar o fac cu diferite ocazii: certificat cadou tinerilor însurăței, la o aniversare, la nașterea unui copil, de ziua de naștere a persoanei dragi. Și acest gen de cadouri se practică tot mai des. Un copac în dar nu este doar un mod original de a felicita, ci și o șansă de a contribui la ecologizarea capitalei.

Proiectul Verde.md a apărut în urma intemperiilor de la sfârșitul lunii aprilie, 2017. Atunci stihia a devastat o mulțime de copaci în raioanele din centrul Moldovei. Parcurile și scuarurile din capitală au avut de suferit pagube grave - 70% din plante au fost distruse. Menționăm faptul că acum câteva zile, guvernul țării a decis alocarea a 9,5 milioane lei pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din primăvara anului curent.

Compania Zoutlet va dărui Chișinăului 70 de arbori

Compania locală Zoutlet și-a anunțat susținerea pentru eco-proiectul non-profit Verde.md. Pentru a ajuta Chișinăul să obțină un aspect mai primitor și să-și reîntoarcă titlul de "cea mai verde capitală a Europei", reprezentanții companiei au cumpărat online 70 de arbori de diferite soiuri. 

Pentru moment, aceasta este cea mai mare achiziție, realizată de o entitate juridică. Copacii cumpărați de către compania Zoutlet vor fi sădiți în parcurile centrale din Chișinău, în parcul Dendrariu și în Grădina Botanică.

Proiectul Verde.md a fost conceput și implementat după ninsorile anormale din 21-22 aprilie 2017. Într-o zi, Chișinăul a pierdut o cantitate imensă de plante: au avut de suferit nu doar copacii bătrâni, dar și arborii tineri. Anume atunci, în timpul lichidării consecințelor, directorul general al companiei Simpals, Dmitri Voloșin, a ajuns la concluzia că planul de ecologizare a orașului ar trebui revizuit, iar la acest lucru poate contribui oricine.

Centrul Comercial Shopping MallDova susține proiectul Verde.md

Din ce în ce mai multe companii mari se alătură proiectului, dorind să transforme capitala Moldovei într-un oraș mai verde. În acest sens, unul dintre cele mai mari centre comerciale din capitală, Shopping MallDova, și-a exprimat dorința de a-i oferi sprijin proiectului eco nonprofit Verde.md și s-a alăturat campaniei de plantare de copaci în oraș. Pentru prima plantare, centrul comercial a achiziționat 15 arbori.

Printre arborii achiziționați de Shopping MallDova se numără 6 molizi canadieni Conica, 3 tei cu frunza mare și 6 pini montani. Toți copacii vor fi plantați în parcul central din Chișinău, în viitorul foarte apropiat. Perioada de plantare este specificată de specialiștii întreprinderii municipale “Spații Verzi”. În plus, plantarea tuturor copacilor se efectuează în conformitate cu planul de ecologizare a capitalei.

Verde.md este un proiect eco nonprofit al companiei Simpals. Ideea acestuia a apărut în urma intemperiilor din 21-22 aprilie, care au provocat pagube grave copacilor din capitală.

Proiectul Verde.md: la Chișinău vor fi plantați 200 de arbori

În viitorul apropiat, 200 de copaci noi vor apărea la Chișinău. Acest lucru a devenit posibil datorită proiectului ecologic non-profit Verde.md, lansat la mijlocul lunii iulie.

Proiectul Verde.md a provocat un mare interes în rândul locuitorilor din Chișinău, dar și al celor care s-au născut și au crescut în capitală, dar nu mai locuiesc aici. Pentru multă lume, Chișinăul abundând de verdeață este o amintire vie din copilărie, de aceea locuitorii capitalei participă din plin la acțiune. Cineva pur și simplu vrea să-i ofere orașului niște arbori de soiuri diferite, cineva vrea să-i facă un cadou persoanei dragi, iar altcineva, prin sădirea unui copac, dorește să comemoreze o rudă sau un prieten plecat în eternitate. Se mai întâmplă ca participanții la proiectul Verde.md să cumpere alei întregi, care, în curând, vor apărea în parcurile din capitală.

Organizatorii țin să menționeze dorința locuitorilor Chișinăului de a participa la plantarea copacilor alături de copiii lor. Este un gest frumos și important din partea părinților, deoarece un copil, care, la o vârstă fragedă plantează copaci, învață o lecție bună pentru tot restul vieții și își dezvoltă niște calități importante.

Verde.md: Un arbore – cel mai bun cadou

De îndată ce a fost lansat proiectul - 12 iulie, mulți dintre locuitorii capitalei, dar și dintre cei care nu mai locuiesc aici, din diferite motive, însă continuă să-și iubească orașul, au reușit să achiziționeze peste 200 de copaci. Este de remarcat că, deseori, arborii erau cumpărați în calitate de cadou.

“Verde.md oferă certificate cadou, pe care le puteți aduce în dar persoanelor dragi. Este nevoie doar să selectați locul potrivit pentru plantare și specia copacului – ca să-i fie, cu siguranță, pe plac destinatarului, după care achitați comanda. După achiziție, vă expediem un certificat cadou electronic, cu toate informațiile, iar Dvs. o faceți fericită pe persoana dragă. Și dacă florile vă pot bucura maxim câteva săptămâni, atunci copacii vă pot bucura mereu. Primăvara vă vor aduce în dar mugurii și florile, vara vă vor umbri de razele soarelui torid, toamna vă vor aduce nostalgie. Arborele este un cadou viu, care vă poate trezi un val de emoții și sentimente în suflet. Iar peste mulți ani, le veți spune povești nepoțeilor la umbra acestui copac”, – au relatat organizatorii proiectului.

Pentru a-i dărui Chișinăului un copac, este nevoie să îndepliniți câteva acțiuni simple:

 - Alegeți locul pe hartă în sectorul care vă interesează. Toate spațiile, unde puteți planta copacii din catalog, pot fi vizualizate pe harta interactivă.

 - Adăugați copacul în coș, completați datele și selectați metoda de achitare.

 -După achitare, vă vom expedia un certificat cadou electronic.

 Toți participanții vor fi informați apropo de data plantării, astfel încât să poată lua parte la activitatea preconizată.

Verde.md este proiectul ecologic nonprofit al companiei Simpals, datorită căruia în Chișinău vor apărea mulți copaci noi, iar orașul va deveni din nou cea mai verde capitală europeană.

Red Union Fenosa va dărui Chișinăului 26 de arbori

Datorită sprijinului activ al companiei, 26 de copaci noi vor apărea în curând în Parcul Central din capitală. Compania Red Union Fenosa S.A. a achiziționat câteva soiuri de arbori, printre care 6 mesteceni argintii, 6 brazi canadieni Conica, 12 molizi argintii și un pin montan. Copacii vor fi sădiți în luna octombrie. Potrivit experților, anume în această perioadă copacii tolerează plantarea cel mai bine, astfel crescând șansele că vor prinde rădăcini în locul nou.

Participarea companiilor mari la proiectul Verde.md este un rezultat calitativ, care dovedește că societatea contemporană nu încearcă să evite problemele, ci face tot posibilul pentru a contribui la noua imagine ecologică a capitalei. În plus, pe fiecare copac vor fi agățate niște plăcuțe speciale, pe care va fi indicat numele celui care l-a sădit.

Organizatorii proiectului Verde.md vin cu un apel către companiile de orice nivel să participe la activitatea respectivă și să-i aducă în dar Chișinăului niște arbori, care vor servi ca o amintire de durată a faptelor bune.

Fii schimbarea pentru Chișinău. Fii voluntar verde.md

Poți face parte din acest proiect, contribuind considerabil la realizarea scopului principal pe care și l-au pus organizatorii campaniei. Echipa Verde.md îți propune să fii voluntar în cadrul acesteia și să te implici direct la înverzirea capitalei. Alături de alți entuziaști, vei sădi de fiecare dată un fir de viață în care vei depune o parte din entuziasmul tău.

Verde.md este un proiect unic, iar experiența de voluntariat în cadrul acestuia va fi una deosebită. Cu siguranță te vei simți mândru văzând cum cresc zeci de copaci care au fost sădiți cu ajutorul tău. Aici găsești formularul pe care trebuie să-l completezi pentru a deveni voluntar. Te așteptăm în echipa Verde.md pentru a face orașul nostru drag mai verde!

Dăruiește celor dragi copaci în loc de flori

Mai mult ca atât, în afară de faptul că vei dărui o gură de aer proaspăt orașului, îți oferim posibilitatea să faci fericită o persoană dragă. Un arbore poate înlocui zeci de flori și cadouri, iar dăruind celor dragi un copac vei uimi prin originalitate. Copacul este un cadou pentru o viață întreagă, de care se vor putea bucura și generațiile viitoare.

Dacă florile oferă emoții frumoase câteva zile sau săptămâni, un copac va bucura sufletul primăveri la rând cu mugurii săi înfloriți, va răcori zeci de veri cu umbra lui și va aduce nostalgia în fiecare toamnă. Un copac este un cadou viu care te face să trăiești noi și noi sentimente, iar peste ani, veți povesti povești nepoților sub coroana deasă a acestuia.

Verde.md pune la dispoziția ta certificate-cadou pe care le poți oferi persoanelor dragi. Tot ce trebuie să faci este să alegi locul în care va crește copacul-cadou, tipul copacului, care cu siguranță îi va plăcea prietenului tău și să achiți comanda. Ulterior, noi îți transmitem certificatul-cadou cu toate datele necesare, iar tu, faci cu adevărat fericită o persoană dragă ție.

Dăruiește celor dragi copaci în loc de flori! Acum e mai simplu decât crezi datorită proiectului Verde.md.


Chișinăul va deveni Mai Verde cu peste 100 de copaci

Peste 100 de arbori au fost comandați și achitați în cadrul campaniei de înverzire a capitalei. Aceștia au fost achiziționați de diferite persoane, din diferite sectoare ale orașului și chiar de peste hotarele țării.

Puieții, care vor ajunge în parcurile capitalei, care vor înfrumuseța aleile și spațiile verzi din oraș, urmează să fie sădiți la sfârșitul lunii septembrie. Potrivit specialiștilor, anume atunci șansele ca arborii tineri să reziste și să crească sănătoși sunt cele mai mari. Copacii vor fi sădiți chiar de cei care i-au cumpărat, fiind ajutați de voluntarii Verde.md.

Ai posibilitate și tu să dăruiești un copac orașului tău iubit. Astfel vei reuși să investești în viitor, să faci lumea din jur mai bună, iar acest lucru cu siguranță te va face mândru de realizările tale. În afară de faptul că vei oferi capitalei o gură de aer proaspăt, de asemenea, poți face fericit un om drag, dăruindui acest arbore.

Sigur vei găsi un teritoriu apropiat în care să sădești puietul, pentru că am preconizat peste 250 de locuri în parcurile centrale unde să plantezi un fir de viață. Astfel, vei avea ocazia să-l vezi cum crește, cum se dezvoltă și cum înflorește de fiecare dată când ieși din casă, mergi la serviciu sau ieși la plimbare cu cei dragi.

Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!