Verde.md


Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!

Activiștii Verde.md au sărbătorit Ziua mondială a curățeniei în păduricea Butoiaș!

Cum se sărbătorește o zi marcantă în Moldova? De obicei, oamenii se adună într-o companie mare și ies să prăjească niște carne și să se distreze cu prietenii, lăsând în urmă un munte de gunoi. 

Dar Verde.md și echipa de voluntari Sporter rup stereotipurile. Aceștia au sărbătorit Ziua mondială a curățeniei în păduricea Butoiaș, organizând pe data de 22 septembrie lucrări de curățare a teritoriului, care tocmai a fost încărcat de tot felul de gunoi după diverse plimbări și „ceremonii" ale orășenilor!

Toți participanții la acțiune au primit mănuși și saci de gunoi, după care s-au apucat de treabă. Împreună, am reușit să colectăm un munte de gunoi și să curățăm parcul. Gunoiul colectat a fost trimis pentru reciclare.

Proiectul Verde.md a mai organizat o acțiune de curățare a păduricii Butoiaș în luna martie a acestui an, însă, după aceea, acolo s-a adunat suficient gunoi, în ciuda apelurilor către orășeni să păstreze ordinea. 

Ziua curățeniei este o acțiune internațională de curățare a orașelor de gunoi. Această idee a luat naștere în Estonia, când 50 de mii de oameni s-au adunat pentru a curăța de gunoi întreaga țară, în doar cinci ore. În prezent, de Ziua Curățeniei milioane de oameni din întreaga lume participă la acțiuni de curățare a pădurilor, plajelor râurilor și lacurilor, pentru a elibera mediul înconjurător de gunoi.

Toată lumea vrea să trăiască în curățenie, dar nu toți sunt capabil să o mențină. De aceea, facem încă un apel către localnici să aibă grijă de natură și să nu facă mizerie în locurile publice.

Le mulțumim din suflet voluntarilor organizației sportive Sporter pentru munca depusă și pentru exemplul pe care îl demonstrează celorlalți!