O școală primară din India a renunțat la taxele de școlarizare în favoarea deșeurilor din plastic. Acum, fiecare dintre elevi aduce săptămânal la școală cu 20 de obiecte din plastic, iar în schimb are parte de lecții gratuite.
„Am anunțat părinții că școala este gratuită și că acceptăm deșeurile din plastic în loc de taxe școlare. Iar dacă elevii nu au suficient gunoi de plastic pe acasă, îl colectează de prin împrejurimi”, spune Parmita Sarma, co-fondator al Fundației Akshar.
Scopul proiectului este de a crește gradul de conștientizare asupra poluării mediului cu deșeuri din plastic. După ore, elevii se ocupă cu reciclarea deșeurilor, produc materiale de construcție pentru necesitățile școlii
„La centrul nostru de reciclare, elevii confecționează cărămizi din plastic. Aceste cărămizi ecologice sunt ulterior folosite pentru construcția unor proiecte simple, cum ar fi toalete sau pavajele pentru cărăruile din curtea școlii, căci în sezonul musonului este foarte murdar aici.”
Școala a reușit deja să colecteze o parte din 15 000 de tone de gunoi din cel aruncat sau ars anual în acest oraș.
„Ne-am dori foarte mult ca elevii noștri să ia acest lucru în serios și să lucreze pentru binele viitorului lor.”
Arderea plasticului este considerat ceva normal în India. Dar problema este că fumurile toxice provoacă cancer și anume despre aceasta le vorbim studenților noștri. Având în vedere că peste 42 de milioane de copii din India nu-și pot permite să frecventeze școala, un astfel de model de învățământ este singura opțiune accesibilă.
„Le oferim părinților un ajutor de neprețuit, pentru că altfel aceștia ar trebui să-și trimită copiii la muncă. Ei, literalmente, nu au altă alegere. Părinții sunt fericiți că copiii lor merg la școală și învață. Anul trecut ne așteptau aproximativ 100 de copii, care doreau să meargă la școala noastră, dar nu ne-am putut permite să-I acceptăm într-un spațiu atât de restrâns”, spun fondatorii proiectului.
În timp, fondatorii proiectului intenționează să extindă rețeaua de școli. Ei și-au dori mult ca circa o sută de școli de acest fel să înceapă a funcționa în întreaga țară.