Verde.md


Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!

În Scoția, au început să facă drumuri din plastic reciclat

Inginerul Toby McCartney a inventat o metodă nouă de a face drumuri - din plastic reciclat. Potrivit lui McCartney, tehnologia sa poate rezolva simultan două probleme majore a planetei - îmbunătățirea calității drumurilor și rezolvarea problemei deșeurilor din plastic. Compania lui McCartney de construcție a drumurilor - „MacRebur” este situată în Scoția, raportează BBC.

În procesul de producere a materialului pentru construcția drumurilor, lucrătorii adaugă polimeri din plastic reciclabil la amestecul de asfalt. Însă, plasticul mai întâi este transformat în granule, pe care producătorul le numește MR6. Acestea înlocuiesc bitumul - un produs de rafinare a petrolului, din care 10% este asfalt obișnuit și care este folosit pentru a întări amestecul. „Procesul este absolut identic cu amestecarea asfaltului în mod tradițional, doar că fără adăugarea de bitum", a spus unul dintre lucrătorii fabricii.

Inginerul Toby McCartney a decis să studieze utilizarea rațională a plasticului, după ce a aflat că la școală, fiica lui, fiind întrebată cine trăiește în ocean, a răspuns: „Plasticul”. „Nu vreau ca fetița mea să crească într-o lume, în care se întâmplă acest lucru", a declarat McCartney într-un interviu pentru BBC. Ideea folosirii plasticului pentru construirea  drumurilor i-a venit după ce a văzut în India că localnicii, încercând să lupte împotriva drumurilor accidentale, umpleau gropile cu sticle din plastic, pe care le topeau. Primul drum construit în baza tehnologiei dezvoltată a fost drumul către casa lui McCartney. Astăzi, drumurile de tip „MacRebur” sunt construite în Cumbria, în Anglia.