Verde.md


Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!

Zăpada anormală de la finele lunii aprilie 2017


La 20-21 aprilie, Chișinăul s-a ciocnit în mod surprinzător cu un ciclon puternic, care a adus cu sine căderi masive de zăpadă și răcirea timpului. La acel moment, majoritatea copacilor din capitală deja au înflorit iar întrega capitală era literalmente cufundată în verdeață. Însă, zăpada umedă care nu înceta să cadă în decurs de o zi, a fost prea grea pentru copaci. Calamitatea, care a rupt firele, panourile publicitare și acoperișurile de la stațiile de transport public, a pus la pământ sute de copaci. În primul rând, cedau ramurile tinere ale copacilor care încă nu au reușit să devină mai puternice. Sub greutatea zăpezii, crăpau și arborii bătrâni și cei puternici. Parcurile și străzile s-au transformat într-un paravânt. Traficul pe mai multe străzi din Chișinău a fost paralizat din cauza copacilor căzuți și a firelor suspendate de troleibuz. 

Potrivit informațiilor serviciilor specializate ale primării municipiului, din cauza zăpezii în Chișinău au avut de suferit peste 3000 de copaci. În plus, zăpada din aprilie a nimicit aproximativ 80% de specii exotice de la Grădina Botanică. Din acest motiv, conducerea grădinii a decis să o închidă pe perioada de recuperare.

Ninsoarea s-a dovedit a fi o surpriză neplăcută și pentru proprietarii automobilelor. Peste 250 de mașini au avut de suferit din cauza crengilor care au căzut asupra lor, iar în alte cazuri - a trunchiurilor. Utilizatorii reţelelor de socializare distribuiau pozele lor, unde au fost capturate mașinile avariate ale acestora. Restaurarea  a mai multor mașini, a generat cheltuieli considerabile proprietarilor. ”Mi-ar fi mult mai ușor să-mi procur una nouă, decât să o repar pe cea veche”, - una dintre cele mai răspândite afirmații.

În ciuda faptului că la lupta cu consecințele condițiilor meteo anormale, pe străzile Chișinăului au ieșit circa 2 mii de angajați ai serviciilor municipale, aproximativ 400 de salvatori și pompieri, precum și 300 de carabinieri sar și 100 de soldați ai armatei naționale, situația a demonstrat că, autoritățile municipale s-au dovedit a fi complet nepregătite pentru astfel de situații. De  restaurarea liniilor electrice s-au ocupat în jur de 120 de angajați Lumteh, iar pentru curățirea zăpezii au fost antrenate circa 60 de unități.

Potrivit Primăriei, dauna provocată în urma timpului dezlănțuit a constituit circa 70 de milioane de lei, iar pentru înlăturarea consecințelor vor fi necesare câteva luni.

În urma zăpezii cel mai mult a fost afectat Chișinăul, raionul Orhei, Găgăuzia și raionul Cahul. Totodată, au fost blocate mai multe trasee naționale și locale. Aeroportul Chișinău a putut să-și reia zborurile abia în ziua următoare.

Astăzi, despre ce s-a întâmplat în acele zile în Chișinău, amintesc doar copacii rupți și golul în acele locuri, unde anterior au existat trunchiuri puternice. Un grup de inițiativă a lansat proiectul Verde.md, scopul căruia este plantarea unui număr masiv de copaci pe teritoriul Chișinăului. În cadrul acestui proiect poate participa orice doritor. Detalii aici.