Verde.md


Dăruiește-i Chișinăului un copac nou!

Verde.md rezumă lucrările de primăvară!

Din moment ce sezonul curățeniei și a plantărilor de primăvară a fost încheiat, putem face și un bilanț în legătură cu acest subiect! În Primăvara aceasta, activiștii proiectului non-profit Verde.md, împreună cu voluntarii și angajații diferitelor companii din capitală, au desfășurat o serie de activități, vizând ecologizarea orașului și curățarea scuarurilor și a parcurilor metropolitane.

Pentru a face capitala noastră mai curată și mai frumoasă, inițiativei de ecologizare s-au alăturat și reprezentanții diferitelor organizații din Chișinău și înșiși locuitorii orașului. În plus, proiectul Verde.md a devenit participantul Zilei faptelor bune și a lansat o acțiune de vânzare a căsuțelor pentru păsări de Ziua Internațională a Păsărilor.

Haideți să ne amintim cum au avut loc evenimentele:

Pe 3 martie a avut loc deschiderea sezonului de curățare în scuarurile și parcurile metropolitane. Activiștii proiectului Verde.md, asociația „Oraș fără maxi-taxi” (OFMT), Forum.md și „ABS Recycling Moldova” au efectuat lucrări de curățare a parcului de lângă lacul „8”. Gunoiul colectat a fost trimis la reciclare.  Pe 9 martie, proiectul Verde.md a deschis sezonul plantărilor de primăvară! În această zi, participanții la acțiunea „Dăruiește-i Chișinăului un copac nou”,  împreună cu echipa și voluntarii proiectului Verde.md  au plantat în Parcul Dendrariu 11 puieți, printre care 8 brazi albaștri, 2 mesteceni și un pin de munte.

Pe 10 martie a avut loc curățarea parcului „Râșcani”. Acțiunea a fost organizată de către proiectul Verde.md, precum și de organizațiile „OFMT”, Forum.md și „ABS Recycling Moldova”. La aceste lucrări s-au alăturat și activiștii organizației Sporter. În total, la curățare au participat aproximativ 200 de persoane.

Pe 17 martie a avut loc curățarea în masă a teritoriului parcului forestier „Butoiaș”. Organizatorii acțiunii au fost mai multe organizații non-profit din capitală: „Oraș fără maxi-taxi”, Verde.md, Forum.md și „ABS Recycling Moldova”. Lucrărilor s-au alăturat sute de voluntari.

Pe 23 martie, în parcurile Alunelul și Valea Trandafirilor din capitală, au avut loc lucrări de plantare a puieților. La eveniment au participat locuitorii orașului Chișinău, care au achiziționat copaci pe site-ul verde.md, în cadrul acțiunii „Dăruiește-i Chișinăului un copac nou”. Pe teritoriul parcurilor au fost plantați 20 de puieți de diferite specii: arțar, mesteacăn, tei, pin de munte și pin negru. 

Pe 30 martie, angajații Victoriabank, cu sprijinul echipei Verde.md și a echipei de voluntari, au desfășurat lucrări masive de plantare a copacilor în satul Budești. Pe teritoriul a 3 hectare de pământ,  au fost plantați 1100 de puieți de păducel, cireș, nuc, tei, frasin, mălin și ligustrum.

Pe 3 aprilie a avut loc o acțiune de curățare a teritoriului parcului „Râșcani”, la care au participat activiștii proiectului ecologic non-profit Verde.md și studenții Colegiului Financiar Bancar din Chișinău. De data aceasta, aproximativ 100 de persoane au ieșit să curețe parcul. Acțiunea a avut loc în cadrul inițiativei de curățare a locurilor publice și de îngrijire a mediului, cu sprijinul Preturii din sectorul Râșcani.

Pe 7 aprilie, activiștii proiectului Verde.md, împreună cu angajații companiei Trigor AVD au desfășurat lucrări de plantare a puieților în micul scuar de lângă Lacul Albișoara. În această zi au fost plantați 57 puieți de pin, molid și salcie. 

Pe 25 aprilie, activiștii proiectului Verde.md, împreună cu angajații companiei Gilat, au organizat o acțiune de plantare a puieților în scuarul de lângă Lacul Albișoara. Această acțiune a fost etapa finală a plantărilor de primăvară. În timpul lucrărilor au fost plantați 30 de puieți de diferite specii.

Echipa Verde.md le mulțumește tuturor celor, care au participat la activitățile de primăvară de curățare a parcurilor și de plantare a puieților. Prin exemplul muncii depuse, am arătat că împreună, putem face o mulțime de lucruri utile pentru orașul nostru. De asemenea, ne adresăm tuturor locuitorilor orașului Chișinău cu rugămintea de a trata mediul mai cu atenție!

Noul sezon de plantare se va începe în toamna aceasta. În timp ce noi căutăm locuri noi de plantare, dvs. puteți comanda copaci pe site-ul verde.md.

Fiți cu ochiul pe știrile noastre. 

Pe curând!